טיפול רגשי הוא סוג של טיפול פסיכותרפיה או ייעוץ והוא כלי רב עוצמה לשיפור הבריאות הנפשית והרווחה של רבים, החל מילדים ועד למבוגרים. טיפול רגשי הוא לרוב סביב שיחה עם מטפל מיומן שיכול לעזור למטופל להבין ולנהל את הרגשות, המחשבות וההתנהגויות שלו בצורה נכונה וטובה יותר.

במאמר זה תוכלו ללמוד מהו טיפול רגשי, להבין את הכישורים הנדרשים כדי להיות מטפל, מי יכול להפיק תועלת מטיפול רגשי, כיצד הוא יכול לעזור למבוגרים, סוגים שונים של טיפולים רגשיים וכיצד לבחור את סוג הטיפול המתאים עבורכם בצורה הטובה ביותר.

טיפול רגשי

מהו טיפול רגשי?

כפי שהזכרנו בתחילת המאמר, טיפול רגשי הוא צורת טיפול מיוחדת שמטרתה לעזור לאנשים לנווט ולהבין את הרגשות שלהם, המחשבות שלכם וצורות ההתנהגות שלהם. טיפול רגשי הוא למעשה תהליך של שיתוף פעולה בין מטפל מיומן לבין המטופל המבקש עזרה, במטרה לטפל בקשיים רגשיים, לשפר את הבריאות הנפשית הכללית של המטופל ולסייע לו להתנהל בצורה הרבה יותר טובה ביום יום.

טיפול רגשי מתמקד בזיהוי, הבנה וניהול של רגשות. זה כולל עבודה על מודעות רגשית, ויסות רגשי, ופיתוח אסטרטגיות להתמודדות עם רגשות מאתגרים. המטרה היא לא רק להקל על סימפטומים, אלא גם לפתח חוסן רגשי ומיומנויות לטווח הארוך.

באמצעות טכניקות וגישות טיפוליות שונות, טיפול רגשי מסייע לאנשים לחקור ולעבד את הרגשות שלהם, לטפל בטראומה, לזהות בעיות או דפוסים בסיסיים ולפתח מנגנוני התמודדות ואסטרטגיות בריאות יותר. צורת טיפול זו יכולה להועיל לכל מי שחווה אתגרים רגשיים, כגון חרדה, דיכאון, טראומה, אבל או בעיות ביחסים, ולספק מרחב בטוח ותומך לחקור, לרפא ולצמוח מבחינה רגשית.

איזו הסמכה יש לעבור על מנת להיות מטפל רגשי מוסמך?

כדי להיות מטפל רגשי מוסמך בישראל, המבקשים להיות מטפלים צריכים לעבור תהליך קפדני הכולל הסמכות ולמידת כישורים ספציפיים. ראשית, על המועמד להיות בעל תואר אקדמי רלוונטי, כגון תואר ראשון או שני בפסיכולוגיה, ייעוץ, עבודה סוציאלית או תחום קשור ממוסד מוסמך. בנוסף, על האדם לבצע השלמת תוכניות הכשרה מיוחדות בטיפול רגשי, המוצעות לרוב על ידי מוסדות מוכרים או איגודים מקצועיים שונים. תוכניות אלה מכסות בדרך כלל מגוון נושאים, כולל תיאוריות פסיכולוגיות, טכניקות ייעוץ והנחיות אתיות.

לאחר השלמת הדרישות האקדמיות וההכשרה, על המועמדים לעבור גם את בחינת ההסמכה של משרד הבריאות למטפלים רגשיים, אשר מעריכה את הידע, הכישורים שלהם והכשירות שלהם בתחום ורק לאחר כל זה יוכלו לקבל הסמכה כמטפלים רגשיים מוסמכים.

למי מתאים טיפול רגשי?

טיפול רגשי מתאים לאנשים המתמודדים עם מגוון אתגרים רגשיים, פסיכולוגיים או התנהגותיים. הטיפול הרגשי יכול להועיל לאלה החווים תסמינים של הפרעות נפשיות כמו דיכאון, חרדה, PTSD או OCD. בנוסף, טיפול רגשי יכול להועיל לאנשים המתמודדים עם מתח, אבל, בעיות בזוגיות או שינויים גדולים בחיים.

טיפול רגשי מתאים במיוחד לאנשים שחווים:

  • קשיים בניהול רגשות עזים או מציפים
  • תחושות של בדידות או ניתוק
  • קשיים ביצירת או שמירת מערכות יחסים בריאות
  • חוסר ביטחון עצמי או דימוי עצמי נמוך
  • קשיים בהתמודדות עם שינויים או מעברים בחיים
  • תחושות של חוסר משמעות או כיוון בחיים

יתרה מזו, טיפול רגשי יכול גם לעזור למי שמחפש צמיחה אישית, חקר עצמי או הבנה טובה יותר של עצמ ושל הרגשות שלו מתוך ידיעה כי ההבנה הזו תאפשר לו לשפר את עצמו ואת חייו מהשורש באופן ניכר.

בשורה התחתונה, טיפול רגשי מתאים לכל מי שמחפש תמיכה, הכוונה וכלים להתמודדות עם אתגרי החיים ולשפר את איכות החיים הכללית שלו.
טיפול וייעוץ פסיכולוגי

טיפול רגשי למבוגרים

באילו מצבים טיפול רגשי עשוי לסייע למבוגרים?

טיפול רגשי יכול להועיל במגוון רחב של מצבים למבוגרים ולכן הוא הפך לטיפול די נפוץ היום אצל מבוגרים. כמה סיבות נפוצות לכך שמבוגרים מחפשים טיפול רגשי הן בדרך כלל:

  1. דיכאון: טיפול רגשי יכול לעזור לאנשים להבין את גורמי השורש לדיכאון שלהם ולפתח אסטרטגיות התמודדות לניהול התסמינים וליציאה מהדכאון בצורה נכונה, כמו גם דרכים להימנע משקיעה בדכאונות שוב ושוב.
  2. חרדה: טיפול רגשי יכול לעזור לאנשים לזהות מחשבות המובילות אותם לחרדה, כמו גם ללמוד טכניקות הרפיה להפחתת החרדה ולהתמודד עם התקפי חרדה בעצם בצורה יעילה.
  3. טראומה: טיפול רגשי יכול לעזור לאנשים לעבד חוויות טראומטיות ולפתח מנגנוני התמודדות בריאים ונכונים יותר בהתאם לטראומה שעברו.
  4. בעיות במערכות יחסים: טיפול יכול לעזור לאנשים לשפר מיומנויות תקשורת ולפתור קונפליקטים במערכות היחסים שלהם, בין אם כטיפול יחיד ובין אם כחלק מטיפול זוגי.
  5. אבל: טיפול יכול לספק תמיכה והכוונה לאנשים המתמודדים עם אובדן של אדם אהוב ולסייע להם לעבד את הרגשות שלהם בצורה נכונה שלא תפגע בהתנהלות החיים היום יומית שלהם.

סוגים שונים של טיפולים רגשיים

ישנם סוגים רבים ושונים של טיפולים רגשיים, לכל אחד גישה וטכניקות משלו, וכל הזמן נוצרים גם טיפולים חדשים ושיטות משודרגות, אך יחד עם זאת, סוגי הטיפולים הרגשיים הנפוצים ביותר הם:

  • טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) – טיפול קוגנטיבי התנהגותי מתמקד בזיהוי ושינוי דפוסי חשיבה והתנהגויות שליליות אשר גורמות למצוקה רגשית.
  • טיפול פסיכודינמי: טיפול פסיכודינמי מתמקד בחקר מחשבות ורגשות לא מודעים שעשויים להשפיע על ההתנהגות של האדם ועל מערכות היחסים שלו עם עצמו ועם אחרים.
  • טיפול הומניסטי: טיפול הומניסטי שם דגש על צמיחה אישית וקבלה עצמית, תוך התמקדות ברגע הנוכחי.
  • טיפולים מבוססי מיינדפולנס: טיפולים אלו משלבים טכניקות מיינדפולנס, כגון מדיטציה ותרגילי נשימה, כדי לעזור לאנשים להיות מודעים יותר למחשבות ולרגשות שלהם.
  • טיפול בינאישי (IPT): טיפול בינאישי מתמקד בשיפור מיומנויות תקשורת ויחסים כדי לעזור לאנשים להתנהל בצורה טובה יותר בקונפליקטים בינ-אישיים.
  • טיפול בקבלה ומחויבות (ACT): שיטה זו משלבת אסטרטגיות של קבלה ומיינדפולנס עם אסטרטגיות של שינוי התנהגותי, במטרה להגביר את הגמישות הפסיכולוגית.
  • טיפול דיאלקטי התנהגותי (DBT): גישה זו משלבת אסטרטגיות קוגניטיביות-התנהגותיות עם רעיונות מפילוסופיות מזרחיות, ומתמקדת בפיתוח מיומנויות של ויסות רגשי ומיינדפולנס.
  • טיפול ממוקד רגש (EFT): גישה זו מתמקדת בזיהוי, חקירה ושינוי של דפוסים רגשיים בעייתיים.

איך לבחור את סוג הטיפול הרגשי המתאים עבורכם?

בחירת סוג הטיפול הרגשי הנכון היא החלטה אישית התלויה בצרכים וההעדפות האישיות של כל מטופל. לכן, כדי לבחור את סוג הטיפול הנכון והמתאים ביותר עבורכם יש כמה דברים שכדאי לכם לעשות לפני הבחירה:

  1. חקרו טיפולים שונים: קחו את הזמן לחקור סוגים שונים של טיפולים וגישות שונות כדי לראות איזה מהם מדבר אליכם יותר ולאיזו גישה אתם חושבים שיותר תתחברו, החיבור הזה הוא קריטי להצלחת הטיפול ולכן חשוב לשקול זאת בכובד ראש. 
  2. הגדירו את המטרות שלכם: חשבו מה אתם מקווים להשיג באמצעות הטיפול ובחרו בטיפול המתאים למטרות שלכם, כזה שיכוון אתכם להצלחה המתאימה לכם באופן אישי.
  3. חפשו המלצות: אל תתביישו, שוחחו עם חברים, משפחה או אפילו עם הרופא שלכם בקופת החולים כדי לקבל המלצות על מטפלים או טיפולים שהם עברו או מכירים והם יכולים להעיד כי הם באמת מועילים.
  4. היפגשו עם מטפלים פוטנציאליים: קבעו פגישת ייעוץ ראשונית עם מטפלים פוטנציאליים כדי לדון בצרכים שלכם ולראות אם אתם מרגישים איתם בנוח. אחד הדברים החשובים ביותר שאתם צריכים לקחת בחשבון הוא שהצלחת הטיפול תלויה בחיבור שלכם עם המטפל וברמת הפתיחות מולו ולכן חשוב מאוד שתוודאו מראש שאתם פונים למטפל שמתאים לכם ואתם מרגישים בנוח איתו.
  5. סמכו על האינסטינקטים שלכם: בסופו של דבר, סמכו על האינסטינקטים שלכם ובחרו טיפול ומטפל שמרגישים הכי נכון עבורכם.

טיפול רגשי

משך הטיפול בבעיות רגשיות אצל מבוגרים

משך הטיפול הרגשי משתנה בהתאם לסוג הבעיה, חומרתה ושיטת הטיפול. טיפול קצר מועד יכול להימשך בין 6 ל-20 פגישות ומתאים לבעיות ממוקדות, בעוד טיפול בינוני נמשך בין 20 ל-40 פגישות ומתאים לבעיות מורכבות יותר. טיפול ארוך טווח, המתאים לבעיות עמוקות במיוחד, יכול להימשך מעל 40 פגישות ולעיתים אף שנים. חשוב לזכור כי אלו הערכות כלליות בלבד, וכל מקרה הוא ייחודי. המטפל והמטופל יחליטו יחד על משך הטיפול המתאים בהתאם להתקדמות ולצרכים האישיים.

לסיכום

לסיכום, טיפול רגשי הוא כלי רב ערך לשיפור הבריאות הנפשית וההתנהלות הכללית של האדם ביום יום. על ידי הבנה מהו טיפול רגשי, מי יכול להפיק ממנו תועלת וכיצד לבחור את סוג הטיפול הנכון, תוכל לעשות את הצעדים הראשונים לקראת שיפור הבריאות הרגשית שלכם ותוכלו לאפשר לעצמכם לחיות חיים מספקים ובריאים יותר, גם מבחינה רגשית אבל גם מעוד הרבה בחינות אחרות המושפעות באופן ישיר מהמצב הרגשי שלכם.

אם גם אתם מעוניינים בטיפול רגשי , אתם מוזמנים להשאיר לנו פרטים – ואנחנו במכון הישג נדאג לחזור אליכם בהקדם

כותב המאמר: אורית הרפז

בעלת תואר שני ב-'אבחון לקויות למידה' מאוניברסיטת בר אילן עם 12 שנות ניסיון בתחום. מאבחנת מוסמכת בכירה במכון הישג.

חייגו עכשיו